Orașul în care vrei să trăiești în România

Author Beatrice Bungo Published on Friday April 19th, 2024
Orasul in care vrei sa locuiesti in Romania

Orașul despre care îți vorbim se află în vestul țării. E orașul despre care ai auzit în mod cert în ultimii ani și pe care se poate să îl și fi vizitat. I-au fost aduse cuvinte de laudă pentru felul în care s-a transformat. Mulți români îl compară cu un oraș „ca afară”. Asta pentru că în ultimii ani, Oradea a devenit un exemplu de administrație, de cum să pui în valoare atuurile unui oraș în așa fel încât oamenii să își dorească să trăiască aici. Oradea este un oraș cu o istorie de peste 900 de ani, un oraș cu o arhitectură specifică Art Nouveau, unicitate care îl poziționează ca un oraș turistic deosebit.  În Oradea trăiesc oameni de 15 etnii diferite și alte 16 confesiuni religioase. Ce îi unește pe locuitorii de aici și de ce este apreciat la nivel național?  Îți spunem în următoarele rânduri. 

Administrația investește în permanență în infrastructurile orașului 

Asemeni multor orașe din România, Oradea a fost mult timp un oraș comunist ca aparență și funcționalitate. Bijuteriile arhitecturale i-au fost lăsate în paragină mulți ani. Orădenii au locuit în clădirile superbe uitate de vreme sau în cartierele de blocuri vechi în care sistemele de termoficare lăsau de dorit. Este un oraș mic comparativ cu Timișoara, Cluj-Napoca sau București, dar chiar și așa, orădenii petreceau mai mult timp în trafic decât ar fi fost normal luând în considerare suprafața pe care se întinde. Toate aceste lucruri s-au schimbat odată cu impunerea nepopulistă a administrației locale. A fost nevoie de mai mulți ani în care administrația locală să implementeze noi reguli, să acceseze fonduri europene și de la bugetul local pentru a schimba în primul rând mentalitatea orădenilor cu privire la nivelul lor de trai. 

Administrația a venit cu soluții. A propus scutirea de la plata impozitelor pentru reabilitarea clădirilor istorice din orașul Art Nouveau, însă orădenii n-au fost receptivi la primele tentative. Așa s-a ajuns la educarea populației prin mișcări nepopuliste, ca supraimpozitarea, care s-a dovedit a fi răspunsul, regulă care împreună cu accesarea de fonduri pentru reabilitarea clădirilor a dus la transformarea orașului într-unul turistic și mult vizitat. Au fost desființate spații de parcare, în timp ce altele din centrul orașului au devenit mult mai bine taxate de municipalitate. În acest context, au fost construite parcări subterane și supraterane care inițial au fost greu acceptate de orădenii care erau obișnuiți cu confortul de a parca în proximitatea apartamentelor deținute în palatele orădene. Au fost luni întregi în care orădenii au avut de suportat lucrări de reparații la sistemele de canalizare sau termoficare, însă toate au dus la modernizarea acestora. Cele mai greu de suportat condiții au fost cele cauzate de șantierele pentru construirea de pasaje. Eliminarea blocajelor în trafic în cel mai important nod rutier din interiorul oraşului și facilitarea unei circulații fluente a tramvaielor au stat la baza unui șantier care a dus la finalizarea a 7 pasaje din zona centrală, date în utilizare în ultima zi a anului 2023.  

Alte 4 pasaje rutiere urmează să fie construite ca să fluidizeze traficul pe cele mai aglomerate artere din Oradea, la ieșirile spre Arad, Cluj și Satu Mare. În spatele acestor lucrări care au dus la dezvoltarea orașului, la modernizarea lui și la creșterea nivelului de trai s-a aflat un exemplu de administrație pentru România. În timp ce municipalitatea orădeană se dovedea a fi pe zi ce trece tot mai eficientă prin gestionarea banilor locali și accesarea fondurilor europene, prin implementarea de bune practici din Occident, orădenii au învățat să aibă răbdare și să accepte schimbările. 

Un oraș dorit de investitorii care ajung în România

Oradea este un oraș aflat în vestul țării, ceea ce înseamnă că este atractiv pentru investitori datorită conexiunilor pe care le are cu autostrăzile de afară și pentru nodurile intermodale dintre rutier, feroviar și aerian. Oradea și-a înțeles postura avantajoasă pe care o are din punct de vedere geografic și a ales să investească în ea prin crearea de facilități pentru investitori, prin existența parcurilor industriale. Toate au dus la transformarea orașului într-unul dintre cele mai dorite de către investitori. În 2023, peste 28 de milioane de euro s-au investit în parcurile industriale din Oradea. Acestea au dus la crearea de noi locuri de muncă pentru orădeni și implicit la creșterea calității vieții acestora. 

Următorul pas este „verde„ 

Investiția în spații verzi este următoarea arie în care Oradea investește. În ultimii ani, orădenii s-au bucurat de un oraș Art Nouveau pe care l-au recăpătat. Plimbările prin orașul de pe Criș sunt la fel de plăcute atât pentru turiști, cât și pentru localnici. S-a investit în amenajarea de piațete urbane, în modernizarea celor existente, s-au construit și parcuri noi, iar acum a venit rândul celor vechi. 18 milioane euro vor fi investiți prin Programul Operaţional Regional în modernizarea a 5 parcuri orădene. Lista obiectivelor pe care și le-a propus administrația locală în 2024 cuprinde și amenajarea de pereți verticali și acoperișuri verzi în stațiile de tramvai din centrul orașului, continuarea proiectelor de amenajare a unor spaţii verzi sustenabile, precum și achiziția de 100 de rastele pentru biciclete, care să fie amplasate în cvartalele de blocuri. 

Creșterea calității vieții ridică și nivelul costurilor de trai 

Ca orice obiect care își crește valoarea prin investițiile care se fac în el, la fel și orașul Oradea și-a crescut valoarea din piața imobiliară. Conform unui studiu realizat de portalul Imobiliare.ro, a devenit al doilea cel mai scump oraș din vestul țării. Oradea a depășit până și Timișoara la capitolul prețurilor din piața imobiliară. Prețul mediu al apartamentelor scoase la vânzare pe piața rezidențială locală s-a majorat cu 15% față de perioada similară a anului trecut și a ajuns la 1.550 euro/mp util. De la multitudinea de blocuri vechi de pe vremea comunismului, s-a ajuns la cartiere rezidențiale care se ridică unul după altul, semn că în pofida creșterii prețului mp, există cerere. 

Oradea este un oraș în care să vrei să trăiești pentru că a devenit un exemplu din mai multe puncte de vedere. A demonstrat că se poate să ai o administrație orientată spre dezvoltare, că România poate fi ca afară dacă are răbdare și învață să respecte reguli, să se adapteze unor noi condiții menite să ducă la un trai mai bun.