Real Estate

Analiză comparativă: cele mai profitabile orașe pentru investiții imobiliare

Author Beatrice Bungo Published on Thursday July 4th, 2024

Investițiile imobiliare în România au devenit tot mai atractive, datorită creșterii economice constante și a dezvoltării continue a infrastructurii. Dacă planul tău de investiții cuprinde și această latură și vrei să beneficiezi de randamente optime, te invităm să descoperi care sunt cele mai profitabile orașe pe care să le ai în vedere, în cele ce urmează!

București: capitala oportunităților pentru investiții imobiliare

Bucureștiul este, fără îndoială, liderul pieței imobiliare din România. Fiind capitala țării și principalul pol economic, orașul atrage atât investitori locali, cât și străini. Prețurile proprietăților scoase la vânzare sunt mai mari decât în alte părți ale țării, dar acest lucru este compensat de cererea ridicată și de rentabilitatea investițiilor. Cu o populație de aproximativ 2 milioane de locuitori și un număr semnificativ de studenți și expați, cererea pentru locuințe și spații comerciale este constantă.

În plus, Bucureștiul găzduiește sediile multor companii internaționale care contribuie la un mediu de afaceri dinamic. Orașul atrage turiști și datorită obiectivelor sale culturale și istorice, ceea ce face ca investițiile în apartamentele închiriate în regim hotelier să fie foarte profitabile. Majoritatea experților estimează că randamentul mediu anual pentru o investiție în imobiliare în București este de aproximativ 6-7%, cu posibilitatea de a ajunge chiar la 10%, în condițiile unei gestiuni eficiente.

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca este un alt oraș extrem de atractiv pentru investiții imobiliare. Cu o economie înfloritoare și o viață culturală vibrantă, Clujul atrage tineri profesioniști și studenți din întreaga țară. Orașul găzduiește una dintre cele mai mari și prestigioase universități din România, ceea ce asigură o cerere constantă pentru locuințe de închiriat. Cele mai căutate zone pentru investiții sunt cartiere precum Zorilor, Gheorgheni și Mănăștur, unde există o cerere mare atât pentru achiziții, cât și pentru închirieri.

Clujul este cunoscut și pentru sectorul său IT în plină expansiune, numeroase startup-uri și companii internaționale alegând să își deschidă birouri aici. De asemenea, festivaluri precum Untold și TIFF atrag zeci de mii de turiști anual, făcând investițiile în turismul imobiliar foarte atractive. Cluj-Napoca este o alegere excelentă pentru investitorii în căutarea unei piețe diversificate și în creștere, iar randamentul obținut este, în medie, de aproximativ 4%.

Brașov

Brașovul, unul dintre cele mai atractive orașe din România din punct de vedere turistic, și-a consolidat în ultimii ani poziția pe piața imobiliară. Brașovul este o destinație turistică populară datorită apropierii de stațiunile de schi din Poiana Brașov și a numeroaselor atracții istorice. Cele mai populare zone pentru investiții rămân centrul istoric, cartierul Tractorul sau zona de Nord, datorită proximității față de punctele de interes și a accesul facil la mijloacele de transport.

Deși prețurile nu sunt chiar la fel de ridicate ca în București sau în Cluj, Brașovul oferă randamente atractive. Chiriașii plătesc, în medie, aproximativ 50% din câștiguri pe chirie, un procent semnificativ care asigură oportunități excelente pentru tine ca investitor, fie că vrei să obții o proprietate printr-un credit ipotecar sau dispui deja de suma necesară. Orașul oferă un mediu de viață plăcut, cu aer curat și multe spații verzi, atrăgând astfel persoane care preferă să se mute din orașele mari. Ca investitor, dacă vrei să ai un randament optim, dar, totodată, să investești în locații ce oferă o calitate superioară a vieții, Brașovul poate fi alegerea perfectă.

Iași

Situat în regiunea de nord-est a României, Iașiul este unul dintre cele mai mari și mai importante orașe ale țării. Dezvoltarea rapidă a infrastructurii și prețurile accesibile fac din acesta o destinație atractivă pentru investiții imobiliare. Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” și alte instituții de învățământ superior asigură o cerere constantă pentru locuințe de închiriat, în timp ce investițiile în infrastructură și prezența unui număr mare de companii IT fac din Iași un oraș cu potențial mare de creștere.

Proiectele precum Palas Mall au transformat orașul și au atras numeroase firme multinaționale, ca urmare Iași a devenit ideal pentru investitorii care caută oportunități în orașe emergente cu un potențial mare de creștere. În medie, randamentul poate atinge valori de până la 8%, în funcție de tipul unității.

Oradea

Oradea este un oraș în continuă dezvoltare, oferind oportunități atrăgătoare pentru investitorii imobiliari. În ultimii ani, modernizarea infrastructurii și creșterea sectorului turistic au adus un flux nou de investiții în acest oraș din vestul țării. Proiectele majore de reabilitare a clădirilor istorice, ca și investițiile în infrastructura rutieră și de transport public, au contribuit la creșterea atractivității orașului.

Pe lângă dezvoltarea infrastructurii, Oradea oferă o multitudine de oportunități imobiliare. Investitorii au la dispoziție o gamă diversă de proprietăți, de la locuințe rezidențiale și comerciale și până la proprietăți industriale. Prețurile atractive de pe piața imobiliară, combinate cu potențialul de creștere a valorii proprietăților, fac din Oradea o alegere excelentă pentru investițiile imobiliare.

Investițiile în turismul imobiliar

O oportunitate interesantă pentru cei care vor să își diversifice portofoliul de investiții și să genereze venituri pasive o reprezintă investițiile în turismul imobiliar. Orașele precum Sibiu sau Constanța oferă oportunități excelente pentru achiziționarea de proprietăți care pot fi închiriate pe termen scurt. Închirierea în regim hotelier poate aduce venituri considerabil mai mari comparativ cu cea pe termen lung.

În plus, poți alege să închiriezi proprietățile la prețuri semnificativ mai mari în perioadele de vârf turistic, pentru a-ți maximiza veniturile. Orașele turistice au o cerere constantă pentru cazări, asigurând un flux continuu de venituri. Investițiile în turismul imobiliar sunt ideale dacă vrei să îmbini rentabilitatea financiară cu oportunitățile oferite de zonele turistice.

Ce trebuie să ai în vedere înainte de a investi în imobiliare?

După cum vezi, investițiile imobiliare îți pot aduce profituri considerabile, însă este important să iei în calcul mai mulți factori înainte de a face acest pas. O analiză atentă și o planificare riguroasă îți pot asigura succesul și rentabilitatea investiției. Iată câteva aspecte cheie pe care ar trebui să le ai în vedere:

  • localizarea proprietății – unul dintre cei mai importanți factori în investițiile imobiliare este locația. O proprietate situată într-o zonă bună poate aduce randamente semnificativ mai mari. Fii atent la proximitatea față de transportul public, instituțiile de învățământ, centrele comerciale și alte facilități. Zonele cu potențial de dezvoltare economică și cele cu atractivitate turistică sunt, de asemenea, bune opțiuni;
  • analiza pieței imobiliare – înainte de a investi, analizează piața imobiliară locală. Informează-te despre prețurile medii, tendințele de creștere sau scădere și cererea pentru tipul de proprietate pe care intenționezi să o achiziționezi. Este util să compari mai multe zone și să consulți rapoartele de specialitate pentru a înțelege mai bine dinamica pieței;
  • bugetul și sursele de finanțare – stabilește un buget clar pentru investiția ta și ia în considerare toate costurile implicate, inclusiv prețul de achiziție, taxele, costurile de renovare și întreținere, precum și eventualele costuri de administrare. Dacă nu dispui de fondurile necesare, explorează opțiunile de finanțare disponibile, cum ar fi creditele ipotecare sau împrumuturile de la instituții financiare;
  • managementul proprietății – pentru a te asigura că investiția ta imobiliară este administrată într-un mod eficient, poți opta pentru servicii de property management. Acestea includ gestionarea închirierilor, întreținerea proprietății și administrarea finanțelor. Kastel Group îți poate veni în ajutor cu găsirea și selectarea chiriașilor, precum și cu încheierea contractelor, colectarea chiriilor și gestionarea cheltuielilor.

Indiferent dacă alegi să devii un investitor imobiliar în București, Cluj-Napoca, Brașov, Iași sau Oradea, fiecare oraș oferă oportunități unice. Prin alegerea unei locații cu o piață dinamică și o cerere constantă, îți poți maximiza randamentele investiției imobiliare. Dacă ești interesat să îți gestionezi în mod eficient investiția imobiliară, nu ezita să apelezi la serviciile de property management oferite de Kastel Group. Cu o echipă dedicată și servicii complete, noi te ajutăm să îți transformi investiția într-o sursă constantă de venituri!