Imaginează-ți o mobilă de bucătărie din lemn masiv, cu o culoare superbă de stejar și cu suficient spațiu de lucru, încât să te poți bucura de noua ta bucătărie. Cel puțin până când observi pete pe mobila ideală, umflături sau poate sesizezi că s-a decolorat. Înseamnă că nu ai ținut cont de existența celor 3 inamici ai mobilei de lemn înainte să cumperi sau să comanzi mobila de lemn. În amenajarea bucătăriei, a băii, chiar și în dormitor sau pe balcon trebuie să avem în vedere umezeala, soluțiile de curățare și intensitatea soarelui înainte de a ne alege mobila din lemn.
1. Umezeala
Ai ales stilul scandinav sau rustic pentru bucătăria ta și o mobilă superbă ce imită lemnul? Dacă ai ales PAL-ul, în timp vei observa cum mobilierul se umflă în jurul chiuvetei, iar blatul de lucru se va deteriora în zonele în care a avut contact cu umezeala. În bucătărie se recomandă MDF-ul tratat, fie vopsit, fie lăcuit. În contact cu umezeala, mobila din PAL va avea de suferit, în schimb MDF-ul face față la contactul cu apa ce ajunge pe mobilierul tău de bucătărie. Același sfat este valabil și în cazul mobilierului din baie. Știm cu toții că umezeala apare cel mai frecvent în băi și bucătărie. Balconul nu este o excepție. Chiar dacă vorbim despre un balcon închis, mobilierul din balcon este predispus în fața umezelii. Stai departe de piesele de mobilier din lemn când vine vorba despre amenajarea balconului. Orientează-te mai degrabă spre un mobilier metalic sau din plastic. Apa și umezeala, sunt unii dintre cei mai puternici inamici ai mobilierului din lemn.
2. Soluțiile de curățare
Ai vrut să faci un bine și să îți cureți mobila din lemn, dar te-ai ales cu pete pe mai multe suprafețe ale acesteia? Cel mai probabil ai ales produse de curățare nepotrivite sau care deteriorează suprafețele din lemn. Cele mai multe produse de curățare conțin substanțe pe bază de dizolvant sau clor, menite să curețe. Însă efectul acestora în cazul lemnului este unul advers. Orice mobilă din lemn, fie că vorbim de lemnul masiv, PAL sau MDF, merită toată atenția noastră și produse dedicate acestor materiale pentru a fi sigur că mobilierul tău se menține la fel de bine ca în prima zi. Furnirul are nevoie de produse speciale pentru lemn, asemeni mobilierului din lemn masiv, în timp ce MDF-ul sau PAL-ul pot fi curățate cu produse care conțin alcool, dar nicidecum clor.
3. Căldura și soarele
Aminteam ceva mai devreme de mobilierul de lemn care în balcon poate fi afectat de umezeala produsă, chiar și de apă dacă nu e un balcon închis. Ei bine, soarele poate fi și el dăunător. Îți poate decolora piesele de mobilier din lemn. Acestea vor dobândi un aspect neîngrijit, iar în cazul PAL-ului, vei putea sesiza cum se va decoji folia ce îi conferă culoarea. Blatul de bucătărie merită și el atenție deplină. La momentul alegerii lui, trebuie să ții cont de faptul că s-ar putea ca anumite vase calde să intre în contact direct cu suprafața blatului de lucru din bucătărie. Asigură-te că alegi un blat de bucătărie termorezistent și care nu se va deteriora cu ușurință.
Acum că știm de care inamici trebuie să ținem cont, procesul de amenajare al casei tale poate continua. Kastel Group are capacitatea de a-ți amenaja imobilul din București asemeni alegerilor tale în materie de design interior. O echipă de specialiști va ține cont de toate detaliile și de fiecare spațiu din casa ta pentru ca la final rezultatul să te facă să te simți acasă.
Autor: Beatrice Bungo