Achiziționarea unei proprietăți e este un subiect asupra căruia reflectăm tot mai mult timp. Lansăm întrebări ca „este sau nu momentul potrivit pentru un credit ipotecar?”. Nevoia de a deține o proprietate este în continuare mare în rândul românilor. Cum se prezintă dinamica în piața de credite din România și la ce ar trebui să te gândești dacă vrei să cumperi prin accesarea unui credit ipotecar? Kastel Group îți răspunde în următoarele rânduri cu ajutorul unui specialist în domeniul bancar – brokerul de credite, Mihaela Covei.
Începutul lui 2024 prezintă interes din partea românilor în a accesa credite ipotecare. Este o tendință pe care Mihaela a observat-o și care o determină să spună că piața de credite din România și-a redefinit dinamica în prima parte a anului:
„Arată semne promițătoare de revenire. După un final de an 2023 marcat de provocări, în special în ceea ce privește accesarea creditelor ipotecare, începând cu luna ianuarie, am observat o creștere a volumului acestor împrumuturi. Este un trend neașteptat, având în vedere că trimestrul al-IV-lea al anului era, în general, considerat cel mai favorabil pentru accesarea creditelor ipotecare. Interesul românilor pentru achiziționarea unei locuințe rămâne puternic și persistent.”
Credit cu dobândă fixă sau variabilă?
Românii își doresc stabilitate și previzibilitate când vine vorba despre situația lor economică. Brokerul de credite, Mihaela Covei susține decizia de asumare a unui credit cu dobândă fixă, ca fiind cea mai previzibilă alegere în contextul economic fluctuant:
„Accesarea unui credit cu dobândă fixă este mai avantajoasă. Pe lângă predictibilitatea oferită consumatorului, mai există un motiv evident: există pe piața creditelor din România oferte de finanțare cu dobânzi mai mici decât IRCC-ul actual. Alegerea unui credit cu dobândă fixă oferă previzibilitate în ceea ce privește ratele de rambursare, un aspect extrem de valoros pentru consumatori în contextul fluctuațiilor economice și a incertitudinilor viitoare.”
Cum influențează inflația valoarea dobânzilor?
În jurul inflației se construiește economia unei țări și se iau decizii ținând cont de aceasta. Începutul anului 2024 preconiza o scădere a inflației. Dar ce se întâmplă cu dobânzile din piața de credite? Cum influențează inflația valoarea dobânzilor și la ce se pot aștepta potențialii cumpărători de imobile?
„În contextul preconizatei scăderi a inflației este rezonabil să ne așteptăm la o eventuală reducere a dobânzilor în viitorul apropiat. Cu toate acestea, este important de subliniat că aceste schimbări pot fi resimțite mai ales în al IV-lea trimestru al anului. Deși Banca Națională a României (BNR) are în vedere reduceri de dobândă în perspectivă, trebuie să luăm în considerare că inflația a avut o ușoară creștere în luna ianuarie. În general, inflația influențează valoarea dobânzilor, iar o scădere a acesteia poate duce la reduceri ulterioare ale dobânzilor. Potențialii cumpărători ar trebui să se aștepte la o posibilă relaxare a costurilor de finanțare în viitor, dar trebuie să fie conștienți că aceste schimbări pot necesita timp pentru a se materializa și a avea un impact semnificativ pe piață.” – Mihaela Covei, broker de credite
Începutul anului 2024 a venit cu o serie de majorări pentru cei care vor să devină proprietari. Creșterea cotei reduse de TVA, de la 5 la 19% pentru locuințele de până la 120.000 Euro, a fost una dintre modificările intrate în vigoare la început de an. Chiar și în acest context al majorărilor, Mihaela spune că interesul pentru achiziția proprietăților nu a fost influențat de modificările fiscale:
„Dorința de a avea un cămin propriu rămâne puternică în rândul consumatorilor, iar majorarea taxelor este un aspect pe care aceștia îl iau în calcul și își ajustează bugetele în consecință. Astfel, cumpărătorii sunt dispuși să facă eforturi suplimentare pentru a-și îndeplini visul de a deveni proprietari, în ciuda condițiilor fiscale mai stricte.”
Când e cel mai bine să achiziționezi o proprietate cu credit ipotecar? este întrebarea la care mulți români au căuta și încă ar dori un răspuns. Specialiști în domeniu, așa cum este și brokerul Mihaela Covei, ne spun că acest moment nu există:
„Din experiența de peste 10 ani în domeniu, nu cred că există un moment specific în decursul anului care să fie considerat oportun pentru achiziția unei locuințe cu ajutorul unui credit ipotecar. Fiecare individ are propriile sale nevoi, dorințe și posibilități financiare. Momentul potrivit pentru achiziționarea unei locuințe prin intermediul unui credit ipotecar este atunci când dorința de a deveni proprietar al unei locuințe este în concordanță cu capacitățile financiare ale respectivei persoane. Este important ca acest echilibru între dorință și posibilitate să fie realizat pentru a asigura o achiziție responsabilă și sustenabilă din punct de vedere financiar. Creditul ipotecar ca instrument bancar rămâne cea mai ușoară/utilizată cale prin care românii își pot achiziționa o locuința.”
Colaborarea cu specialiști în domeniul bancar sau imobiliar aduce beneficii în procesul de achiziționare a unei proprietăți. Brokerii sunt la curent cu majoritatea schimbărilor din piața creditării, având acces la informații actualizate și expertiză în domeniu. Pot oferi soluții potrivite pentru nevoile și situația financiară a fiecărui cumpărător. Avantajul suprem constă în faptul că brokerii nu comisionează clienții pentru serviciile lor, astfel că, aceștia se vor putea bucura de asistență și consultanță fără a plăti sume suplimentare. În timp ce brokerul te consultă financiar în piața de credite, agentul imobiliar te ghidează în piața imobiliară în funcție de nevoile tale locative. Odată ce ai făcut alegerea potrivită, tranzacția imobiliară e procesul administrativ de care Kastel Group te va scuti. Ai întrebări în domeniul imobiliar? Te așteptăm la o discuție productivă. Beneficiază de consultanța gratuită oferită de profesioniștii Kastel Group.